Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Welkom Video Familie Films Trailers Bedrijfsfilm Promo Video Presentatie (Her) Montage Activiteiten Digitalisering Crazy Talk Special Effects After Effects Samples Uw boodschap digitaal Audio De wereld is beeld en geluid Wat doen frequenties Wat kan muziek met je doen Het principe van Audio Relaxation Muziek Audio in Eigen productie Grafisch Fotografie Fotografie Voorbeelden Websites Website Intro's Intro's Mogelijkheden Co-Producties Multi Disciplinair Muziek in de MD Gezondheidszorg Bewustwordingsproces Indeling Niveaus Vakblad KLIK Multi Disciplinair 2 Diensten  Video Promo's en Trailers Audio Foto Grafisch Webdesign Grafisch Visitekaartjes Logo Kopieen Diensten en Prijzen  Contact Gastenboek MPM 

Muziek in de MD Gezondheidszorg

Het doel van muziek in MULTI-DISCIPLINAIRE INSTELLINGEN, “Snoezelmuziek”, is om sfeer te maken, om contact te maken en personen in een aangename toestand van rust en ontspanning te brengen die heilzaam kan werken op lichaam en geest.Er is bewezen dat het gebruik van “foutieve” muziek in een snoezelsessie afbreuk kan plegen aan de gemoedstoestand van de patiënt. De gemoedstoestand van de cliënt is bepalend voor de melodie. Schrikreacties, het ontstaan van spasmen, desoriëntatie en extreem druk gedrag zijn hiervan enkele voorbeelden. Daarom moeten er aan het componeren van de muziek duidelijke richtlijnen gehanteerd moeten worden. Deze richtlijnen moeten dan worden herkent en kunnen worden omgezet naar een muziekkeuze gerelateerd aan de gemoedstoestand van de patiënt/ cliënt.

Er bestaat een onderverdeling in de beperkingen van een patiënt/ cliënt. Hier loopt weliswaar een glijdende schaal doorheen maar er is een aantoonbare classificatie mogelijk. Van licht verstandelijk beperkt tot meervoudig complex verstandelijk beperktDe richtlijnen van de muziek moeten dus worden ingezet in en bij de juiste beoordeling van de categorie/ niveau van de patiënt. Stiltes worden beter geaccepteerd als de variatie en dynamiek in de voorgaande stukken afwisselend zijn. Bij een constant niveau in dynamiek en harmonie wekt een plotselinge stilte grote onrust op. Abrupte overgangen worden evenmin op prijs gesteld. Ook de reactie op sommige akkoorden, extreme soundscaping, en opzwepende percussie is universeel. Majeur- mineur keuze is een duidelijk voorbeeld.

Bij de keuze van het componeren moeten er duidelijke criteria aanwezig zijn tot het creëren van de sfeer. Leeftijd speelt altijd een grote rol. Wel is gezien dat als de sfeer: draagkracht, herkenbaarheid en rust uitstraalt, positieve reacties worden opwekt bij de patiënt/ cliënt.

Inzet van snoezelmuziek is een bewustwordingsproces

Wees bewust van de beperkingen en het niveau van de patiënt/ cliënt. De patiënt/ cliënt staat boven alles centraal.

Uit ervaring is bewezen dat deze muziek ook zeer effectief kan werken in de vorm van rust en pijnverlichting, bij mensen en kinderen, in particuliere sfeer of kinder dagcentra, met stress, ADHD, PDDNOS.

Muziek in de multidisciplinaire gezondheidszorgMultidisciplinaire Productionele Media

MPM Producties info@mpmproducties.nl0591-226662

info@mpmproducties.nl